Aantekeningen bij Jaarboeken 5 en 6


5.5.1 ***: Hier volgt een groot hiaat. Het verslag van de gebeurtenissen uit de jaren 29 [gedeeltelijk], 30 [geheel] en 31 [grotendeels] is verloren gegaan. De voornaamste feiten zijn geweest: de verbanning van Agrippina naar het eiland Pandateria; de verbanning van Nero naar het eiland Pontia; de dood van Nero; de gevangenzetting van haar andere zoon Drusus [zie Ann.4.60.1.]in de onderaardse kerkers van het Palatium. Vervolgens in 31 na Chr., na de onthulling van de plannen van Seianus en na diens val op 18 oktober 31 [zie Ann.6,25], de vervolging van zijn vrienden en de bestraffing van Livia. Ook Seianus' oudste zoon en zijn oom Iunius Blaesus kwamen ten val. Livia heeft zelfmoord gepleegd, toen haar trouweloze gedrag tegenover haar echtgenoot Drusus aan het licht was gekomen door verklaringen van Apicata, de ex-vrouw van Seianus. In 30 na Chr. kwam Asinius Gallus ten val. Hij was op bezoek bij Tiberius op Capri en werd tijdens zijn afwezigheid in een geheime missive aangeklaagd en door de senaat veroordeeld. Hij werd niet ter dood veroordeeld, noch gedwongen zelfmoord te plegen, maar werd in Rome in het huis van een magistraat gevangen gezet met net genoeg voedsel om niet van honger om te komen. Zijn vriend, de redenaar Vallius Syriacus, werd ter dood gebracht om geen andere reden dan dat hij met Asinius Gallus bevriend was.
  • Terug naar tekst

    5.6.1. DEZE KWESTIE: vermoedelijk gaat het hier over de bestraffing van Livia voor de moord op Drusus. Weinig senatoren hadden te vrezen te zullen worden aangeklaagd wegens medeplichtigheid. De meesten waren verklikkers uit serviliteit.
  • Terug naar tekst

    5.6.2. SCHOONZOON: misschien had Tiberius toegestemd in een huwelijk met Livia, de weduwe van Drusus, ondanks zijn oorspronkelijk afwijzende houding [vgl.Ann.4.40.1.]. Volgens anderen moet 'gener' in deze passage gelezen worden als 'progener': Seianus zou zich verloofd hebben met een dochter van Drusus, Iulia geheten. Tenslotte moet nog opgemerkt worden dat 'gener' wel eens gebruikt wordt om een aanverwantschap in het algemeen aan te duiden, dus niet letterlijk 'schoonzoon'.
  • Terug naar tekst

    5.6.3. IK: wie hier aan het woord is geweest, is onbekend.
  • Terug naar tekst

    5.7.2. BLAESUS: de imperator, was de oom van Seianus. Hij moet tot de eerste slachtoffers hebben behoord.
  • Terug naar tekst

    5.8.1. AELIUS GALLUS: vermoedelijk de oudste zoon van Seianus; want Seianus was waarschijnlijk geadopteerd door de Romeinse ridder Aelius Gallus, die in 24 v Chr. prefect van Egypte is geweest.
  • Terug naar tekst

    5.8.2. GARANT: het plaatsen onder de hoede van 'fideiussores' of 'vades' was een gewone vorm van 'custodia'. De vades stonden er borg voor dat de aangeklaagden op het aangegeven tijdstip voor de rechtbank zouden verschijnen.
  • Terug naar tekst

    5.8.2. STUDIES: Vitellius was de auteur van de door Tertullianus genoemde 'Vitellii commentarii'.
  • Terug naar tekst

    5.8.2. POMPONIUS: deze was tragisch dichter. Hij bleef in gevangenschap totdat Caligula in 37 aan de regering kwam.
  • Terug naar tekst

    5.9.2. OFFICIEEL TERECHTGESTELD: vrije vertaling voor 'triumvirali supplicio' waarmee bedoeld werd een executie op bevel en onder toezicht van de 'triumviri capitales'.
  • Terug naar tekst

    5.10.4. TORONE: stad en haven in Macedonië.
  • Terug naar tekst

    5.10.4. THERME: stad in Macedonië, later Thessalonike.
  • Terug naar tekst

    5.10.4. DE ANDERE ZEE: de Ionische Zee.
  • Terug naar tekst

    5.10.4. NICOPOLIS: een stad in Acarnanië, gesticht door Augustus ter herinnering aan de overwinning bij Actium.
  • Terug naar tekst

    5.11.1. TRIO: Lucius Fulcinius Trio was op 1 juli 31 na Chr. 'consul suffectus' geworden.
  • Terug naar tekst

    5.11.1. REGULUS: Publius Memmius Regulus was op 1 oktober 31 Trio's collega geworden. Hij volgde in 36 na Chr. Poppaeus Sabinus op als gouverneur van Moesië, Macedonië en Griekenland. In de tweede helft van de bewindsperiode van Claudius was hij proconsul van Azië. Hij stierf in 61 na Chr.
  • Terug naar tekst